Apartamentele vor rămâne goale, iar chiriașii nu vor mai exista, în România. Previziunile sumbre ale unui expert imobiliar

de: Ozana Mazilu
13 10. 2021

La nivel național, în țara noastră există multe locuințe goale. Oamenii nu mai cumpără apartamente în România, pe fondul crizei economice. Iată care sunt previziunile sumbre pentru anii următori în ceea ce privește domeniul imobiliar.

Dragoș Dragoteanu este un om de afaceri român, investitor și antreprenor social. Este unul dintre jucătorii importanți în domeniul imobiliar, fiind fondatorul companiei Euroest Invest, unde este asociat unic și manager. Brandul Euroest a fost înființat în 1994, devenind una dintre cele mai cunoscute companii imobiliare din România.

Care e situația imobiliară în România

Peste 96% dintre români au deja cel puțin o casă în proprietate, procentul fiind poate cel mai mare din lume, conform ZF. Numai cine nu a vrut nu și-a luat casă până acum, dar are de unde alege. Peste 15.000 de locuințe noi se livrează anual în București și împrejurimi.

Ca referință, în trimestrul doi al acestui an, prețurile la locuințele comercializate pe teritoriul României au crescut cu aproximativ 3%, conform Agenției Europene de Statistică, prin măsurarea Indicelui prețurilor locuințelor. În întreaga Uniune Europeană, creșterea a fost de 2,7% în cele trei luni din aprilie până în iunie, comparativ cu primul trimestru.

Dragoș Dragoteanu a scris pentru ZF că “în Romania nu suntem într-un boom imobiliar. O creștere anuală de 3-5%, strict pe segmentul locuințelor ieftine, nu înseamnă că va genera o criză de locuințe disponibile la vânzare peste 2-3 ani”.

Expertul în imobiliare a mai precizat că, odata cu pandemia, mii de bucureșteni au ales să se mute în afara liniei de centură, în Ilfov.

“Aerul mai bun, traficul mai relaxat, acoperirea necesităților vitale de către micii și marii retaileri i-au convins că se poate trăi civilizat și în afara Capitalei“, spune Dragoș Dragoteanu.

Concluzia lui Dragoș este că, de acum, criza imobiliară se va baza pe lipsa de cumpărători, nu pe lipsa apartamentelor oferite la închiriere sau vânzare.

“Timpul ne va demonstra cine are dreptate. Până atunci, orice investitor asumat va lua propriile decizii”, a conchis acesta.